vineri, 17 decembrie 2010

PRIMA CIVILIZATIE A EUROPEI , CUCUTENI-TRIPOLIE

Un adevarat Eden egalitarian ar fi inflorit in partea central-estica a Europei acum aproximativ 7 000 ani. Savantii occidentali se declara fascinti de complexitatea si atributele stravechii culturi Cucuteni de pe teritoriul Romaniei. In prezent lumea stiintifica a ajuns sa recunoasca cultura Cucuteni drept prima civilizatie a Europei.
Arheologii au denumit-o Cucuteni dupa satul cu acelasi nume din apropierea Iasiului, unde in anul 1884 s-au descoperit primele vestigii apartinand acestei culturi. Apoi urme ale civilizatiei Cucuteni s-au descoperit pe teritoriul Ucrainei langa Kiev in anul 1897, unde a fost denumita Trypilia, ignorandu-se cu buna stiinta ca era vorba de una si aceeasi civilizatie Cucuteni, descoperita anterior in Romania.

 soborul zeitelor-cucuteni



Artefactele sunt alcatuite din statuete de lut si vase din acelasi material.
“Nici la ora actuala nu se cunoaste semnificatia simbolurilor pictate pe vase, precum si rolul statuetelor care reprezinta forme umane si animale. Mai mult decat atat, nu cunostem cu exactitate modul cum acei oameni isi tratau mortii, in ciuda excavatiilor recente nu am descoperit nici un mormant sau loc de crematie” declara Lacramioara Stratulat, director al Complexului Muzeal National din Iasi, in cadrul conferintei de presa premergatoare expozitiei din Vatican.

ginditorul de la tirpesti-civilizatia cucuteni

altar -civilizatia cucuteni



Cultura Cucuteni a precedat cu cateva sute de ani toate asezarile umane din Sumer si Egiptul Antic. Conform descoperirilor, oamenii culturii Cucuteni au fost primii care traiau organizati in asezari mari. Aceste proto-orase de Cucuteni erau alcatuite din cladiri aranjate in cercuri concentrice. Cultura Cucuteni se intindea pe o suprafata de 350 000 kilometri patrati, pe teritoriul actual al Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei. Productiile lor artistice erau dominate de linii repetate, cercuri si spirale care creau un efect de iluzie optica pe vasele care erau impodobite in acest mod unic.
Nici una dintre statuetele antropomorfice descoperite nu prezinta trasaturi grotesti sau furioase. Rarele statuete masculine au fetele acoperite de masti, in timp ce statuetele feminine sunt au picioare lungi si zvelte, sunt gratioase, fara masti si prezinta tatuaje pe corp.
Nu exista statuete cu sclavi inlantuiti sau figurine sacrificate, un semn clar al unei civilizatii egalitariene si pacifiste, conform opiniilor istoricilor.
“Cunoasterea aprofundata a acesti culturi este foarte importanta…Suntem mandri ca aici a aparut cea mai importanta si avansata cultura neolitica din intreaga lume” afirma Romeo Dumitrescu, presedintele fundatiei Cucuteni pentru Mileniul trei, din Bucuresti.
Aşezările lor erau compuse din sute şi chiar mii de case. Casele aveau etaj. Putem compara această civilizaţie cu epoca marilor piramide egiptene. De fapt, e vorba de aceeaşi perioadă. Sigur, condiţiile climaterice de la noi n-au permis ca această cultură să evolueze la nivelul Egiptului, dar dacă analizăm doar ceramica din acele timpuri, ne putem da seama că aveau acest potenţial. În Egipt, Nilul aducea în fiecare an nămol îmbogăţit cu fosfate şi egiptenii nu îmbogăţeau adăugător pământul an de an ca să obţină o roadă bogată, ei îl zgâriau doar şi aruncau seminţele acolo. Aici situaţia era cu totul altfel şi tripolienii erau nevoiţi mereu să-şi schimbe locul de staţionare, pentru că, utilizat timp de 50,100 de ani, pământul nu mai dădea roade. Tripolienii îşi ardeau locuinţele înainte de plecare. Majoritatea locuinţelor găsite de arheologi sunt arse, era şi un ritual, ei purificau locul şi se strămutau în alt loc, unde luau totul de la început: construiau case, fortificaţii, temple etc. Deşi vasele datează de peste 6000 ani, culorile s-au păstrat intacte.     „Acesta este marele mister al ceramicii de Cucuteni. Privind-o, ea emană o magie care îţi linişteşte ochiul, dar, totodată, ridică atâtea semne de întrebare: ce simbolizează aceste ornamente, spirale, vârtejuri, forme ale vasului? Este foarte greu să reconstituim şi să înţelegem mentalitatea celui care confecţiona ceramica: ce dorea el să transmită, care era gândirea artistului din perioada Cucuteni-Tripolie? Este o ceramică deosebită ca şi structură morfologică, ca şi formă. Avem aici vase în formă de binoclu, dar şi trinoclu, dar acestea nu sunt vase utilitare. Şi atunci apare întrebarea: care era funcţia lor?” Erau obiecte de decor? Obiecte care puteau fi contemplate în locuinţe sau obiecte ritualice? Este foarte greu să găseşti un răspuns la această întrebar

8 comentarii:

  1. Este binecunoscut faptul ca statuetele feminine sunt legate de un cult al zeitei mama. O alta ipoteza ar fi cea legata de fertilitate, dat fiind faptul ca statuetele feminine erau reprezentate cu busturi foarte mari.
    Despre cultul inhumarii se stie f. bine din descoperiri ca cucutenienii i-si ingropau mortii chiar in locuinta unde au trait, de f. multe ori chiar sub vatra. Si in privinta pacifismului este iarasi bine stiut faptul ca practicau canibalismul, deci?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu sunt de accord cu afirmatia dv. ca,cucutenienii practicau canibalismul,argumenta ti va rog,multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. In cercetarile arheologice s-au descoperit nu de putine ori oase de om care prezentau taieturi de lama. Concluzia este sustinuta si de rapoartele stiintifice realizate de arheologi.
    Deci in concluzie erau canibali, dar astea nu inseamna neaparat ca se mancau intre ei, doar pe vecinii de trib.

    RăspundețiȘtergere
  4. vede ti va rog ceea ce spune un istoric si arheolog despre rapoartele stiintifice legate de canibalismul dacilor “O serie de istorici, în special cei din scoala clujeana de istorie, sunt de parere ca dacii ar fi practicat un soi de canibalism ritual. Ceremoniile sacre înca nu au fost clarificate pe deplin. Însa ei spun ca exista posibilitatea ca razboinicii daci sa se fi hranit ritual cu bucatele din inima solilor trimisi la Zalmoxis si care erau sacrificati prin aruncarea în sulite.”

    Brrr… Dau fuga la bibliografie, îmi tocesc coatele in biblioteca, destabilizez fisierele si rafturile… nimic! Nici o inima de dac facuta bucati si servita în sânge, în afara poate de a mea. Îmi iau inima în dinti (suna a masochism ritualic zamolxian) si ma duc la unul din împricinatii arheologi clujeni sa-l întreb – si nu la oricare, ci la cel mai mare, despre care v-am mai povestit. Omul se uita la mine cu un zâmbet îngaduitor si ridicând dintr-o sprânceana. Nu, nu a auzit niciodata de asa ceva. Ar fi trebuit sa-mi imaginez, nu?dacica.ro\blog-AURORA PETAN

    RăspundețiȘtergere
  5. :))Ceea ce spune-ti dvs. e valabil in cazul dacilor si nu a civilizatiei Cucuteni. Sunt epoci total diferite despartite de 2000-3000 de ani.
    Oricum sa speram ca cercetarile viitoare vor clarifica si aceste aspecte spre deliciul nostru:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc pentru respectarea dreptului de autor pentru poze :)
    In privinta simbolurilor, totusi exista un efort academic sustinut si consistent pentru decodificarea lor.
    Pntru asta exista:
    Merlini, Marco (2009), An Inquiry into the Danube Script, Brukenthal National Museum Foreign Languages Publications, Alba Iulia, Romania: Editura Altip

    RăspundețiȘtergere
  7. Dle Ioan, va rog sa raspundeti la cateva intrebari referitoare la oasele de om taiate: ce oase erau, cum arata taietura, unde si in ce context au fost gasite, ce vechime au, exista vreun raport patologic sau vreo analiza medicala, eventual de la IML? Bibliografie, va rog!

    RăspundețiȘtergere
  8. Am vazut un bat cu taieturi de lama pe el. Asta inseamna ca betele sunt canibale?? Nu cunva erau taieturi rituale dupa exhumare? SUNT ZECI DE IPOTEZE POSIBILE. Cineva are capul plin de idei personale, nu mai intra idei noi...

    RăspundețiȘtergere