vineri, 2 martie 2012

Orasele subterane ale getilor si portile spre taramul celalalt ale mayasilor

Derinkuiu este un oras antic din Capadocia ce se desfasoara pe verticala, scobit in roca vulcanica, pe 11 nivele subterane, care, se spune, ar cobora pana la 85 de metri sub pamant.
derinkuiu foto1 300x162 Orasele subterane ale getilor si portile spre taramul celalalt ale mayasilor
Sali ample foloseau si drept loc de vanzare a produselor alimentare
Putea adaposti intre 30.000 si 50.000 de locuitori. Intrarea in fiecare nivel era inchisa de roti masive de piatra, de 1,5 metri in diametru, cantarind 500 de kilograme.
O Shambala a getilor
derinkuiu foto2 207x300 Orasele subterane ale getilor si portile spre taramul celalalt ale mayasilor
Tuneluri prevazute cu trepte asigurau accesul spre nivelul urmator
Este cea mai spectaculoasa cetate care s-a durat vreodata, foarte ingineresc construita, cu sisteme de aerisire sub forma de puturi, cu 15.000 de deschideri la suprafata, si canalizare.
derinkuiu foto 300x246 Orasele subterane ale getilor si portile spre taramul celalalt ale mayasilor
Fiecare nivel era inchis de roti masive de piatra, cantarind 500 de kilograme
In interior, era dotata cu toate accesoriile pentru o viata normala: puturi si bazine de apa, aprovizionate de un rau subteran, prese de ulei si de struguri, camari, crame, staule pentru vite, scoli, capele. Frizele prezinta toate simbolurile dragi neamului get: zig-zagul, rombul, sfoara, spirala. Este prezent si simbolul regal, floarea cu patru petale, prezenta pe scutul lui Decebal de pe Columna lui Traian, pe frizele mormintele regale ale getilor odrisi si pe steagurile dahilor parti. Era si simbolul zeului capadocian Mitra.
Zeci de orase subterane
derinkuiu sibol regal 300x199 Orasele subterane ale getilor si portile spre taramul celalalt ale mayasilor
Simbolul regal, floarea in patru petale, este motivul de decor principal
Derinkuiu nu este singular. Este legat de alte complexuri subterane, peste 40, ce se desfasoara in adancurile Capadociei prin zeci de kilometri de tuneluri. Derinkuiu era legat de Kaimakul (caimacul) printr-un tunel de opt kilometri. Kaimakul putea adaposti 20.000 de oameni. Sunt cele mai mari orase subterane.
derinkuyu4 300x225 Orasele subterane ale getilor si portile spre taramul celalalt ale mayasilor
Arhitectura orasului subteran este foarte complexa
Multi se straduiesc sa explice denumirea orasului Derinkuiu prin fel de fel de asocieri lingvistice, uitand ca era in Capadocia, cea locuita de geti. Pentru ei, „dura” era cetate, iar cuiul, cui. A „dura in cui”, inseamna sa construiesti in adancime, cum intra cuiul in lemn. Preluata de neamurile care au venit ulterior, denumirea nu prezinta o diferenta mare de pronuntie. Spaniolii il traduc si ei, fara sa dea detalii lingvistice, „cetate in adancime”. Istoricii de la Ministerul turc al Culturii dateaza constructia orasului subteran in secolul VIII, VII i.C. si sustin ca era folosit ca refugiu din calea invadatorilor.
Orasele au fost construite de zei
Cercetatorii David Childress si David Wilicock nu sunt de acord, pentru simplul motiv ca gurile de aerisire ale orasului subteran erau la suprafata si era foarte usor pentru invadatori sa le astupe si sa-i faca pe locuitori sa se predea. Subteranele au fost folosite ca ascunzatori in diferite perioade, destul de populate fiind in perioada de persecutie a crestinilor. Arheologi  americani si spanioli dateaza constructia in 2000-1500 i.C. Childress si Wilicock il considera mult mai vechi. Ei au descoperit o relatare in epoca persana ca adaposturi subterane ar fi fost construite dupa planurile zeului Ahura Mazda. Demn de remarcat constructia  foarte precisa, ce dovedea cunostinte de geologie, inginerie, rezistenta materialelor si inginerie de sisteme si instalatii urbane. Trebuia sa stii toate acestea ca sa construiesti labirintul subteran supraetajat, astfel incat sa nu se prabuseasca.
Dragonul mayas era Sarpele cu Pene
Conform cercetatorilor Childress si Wilicock , orasele subterane au fost facute pentru a nu fi identificate ca tinte din aer! Ni se recomanda sa citim cu atentie epopeile antice in care zeii pornisera un razboi intre ei, aviatia fiind forta principala. Cum fiecare zeu avea popoare de supusi, acestea deveneu tinte ale zeilor inamici. Asadar, pentru a-si proteja supusii, zeii le-au construit cetatile subterane din tinuturile Capadociei si adaposturile subterane ale indienilor Hopi, care spun ca „oamenii stelelor” au locuit primii in ele. Sarpele cu Pene al mayasilor, le-a construit adaposturile subterane din Tahtzibitchen, care sunt si „porti subterane spre lumea de dincolo”, guvernata de zeul unui nou inceput, Xi Balba. Cel care-i sperie pe „apocalipticii” anului 2012.


enational.ro

20 de comentarii:

  1. Ma bucur mult ca am descoperit acest blog!
    Vroiam sa va intreb daca doriti (nu contracost)cartea Noi NU suntem urmasii Romei, semnata de domnul Napoleon Savescu! Eu o am in format PDF - fragmentata in mai multe parti, dar intreaga si v-o pot trimite pe email! E suficient sa lasati adresa dvs. de email pe blogul meu (pe care, fireste, nu o voi face publica) si o veti primi cit de curand!
    Daca mai sunt si alte persoane doritoare, cu placere!
    Felicitari pentru activitatea depusa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va rog sa-mi trimiteti si mie cartea dlui Savescu. mail marianne1557@yahoo.com. Trebuie sa fim cat mai multi, sa desteptam constiinta nationala..DACII SUNT DACI...DECI TARA TREBUIE SA FIE DACIA..SPRE A NU MAI EXISTA CONFUZII...Pr cand un Referendum, sa ne numaim DACIA..Poate la alegeri....

      Ștergere
    2. Vreau! Dacă poți trimite-mi adresa mea e alex_craciun2007@yahoo.com. mă bucur că există partizani ai culturii străvechi hyperboreene. Poate vom putea colabora. dacă ai materiale vechi despre poporul nostru te rog trimite-mi deoarece îmi este necesară pentru că vreau să întocmesc o lucrare pe această temă iar cu ajutorul tău și-al altora ca tine care sunt interesați sunt sigur că vom putea readuce conștiința strămoșilor în inimile noastre ale tuturor! O seară plăcută!
      Cu stimă Alexandru Crăciun

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    4. NAMASTE ! Mă bucur că tot mai mulţi români conştientizează importanţa şi rolul purtat de străbunii noştri,fie şi prin acest bogat site al neobositului Daniel Roxin-ce nume frumos are ! Oooo,da m-ar bucura să pot citi în formar PDF cartea sau volumele lui NAPOLEON SĂVESCU- "NOI NU SÎNTEM URMAŞII ROMEI" e păcat că educatorii ,prof.de istorie nu o introduc în grila de învăţămînt a claselor 5 - 8 . Vă mulţumesc stimată doamnă Melly şi o consider ca pe un cadou substanţial ,acum de sărbători. adresa la care mi-o puteţi trimite este : anghelgeorge05@gmail.com Încă odată vă mulţumesc şi SĂ AVEŢI SĂRBĂTORI CU MUUULTĂ LUMINĂ ÎN INIMĂ ŞI ÎN CASĂ !

      Ștergere
    5. NIASCHARIAN. Dacă puteți as dori cartea. Mulțumesc mult anticipat.
      gheorghitagabriela826@gmail.com

      Ștergere
  2. MULTUMESC PENTRU APRECIERI,CARTEA NOI NU SUNTEM URMASII ROMEI-A DL. SAVESCU O AM POSTATA IN FORMAT ELECTRONIC AICI PE BLOG IN COLOANA DIN DREAPTA LA SFIRSIT,GASITI ACOLO SI ALTE CARTI DESPRE DACI

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru cazurile de boală incurabilă există un minister al sănătății ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Unde gasesc cartea autorului Dionisie Perigetul?

    RăspundețiȘtergere
  5. in orice colt de lume, rezultatele cu caracter stiintific ( profesional instrumentate) sunt oficial recunoscute si promovate la nivel mondial... si totusi nici o autoritate in arheologie si antropologie mondiala din afara granitelor Romaniei nu s-a implicat si nu se implica. De ce, daca sustineti ca sunt 'adevaruri istorice'? Orice idiot este in masura sa afle despre, prin cele mai rudimentare modalitati de informare\ si sa viziteze piramidele din Egipt si siturile arheologice ale oraselor preistorice ale Mesopotamiei, dar in schimb asa ceva, nu. Care este motivul pentru care nu se implica organizatiile mondiale (arheologice sau nu)? Sunt pana la urma doar speculatii?

    RăspundețiȘtergere
  6. Un studiu interesant despre identitatea dacica gasiti la Universitatea George Mason din Virginia:
    http://digilib.gmu.edu/xmlui/handle/1920/10292

    RăspundețiȘtergere