"In ceea ce urmeaza voi scrie despre cea mai mare tara care se intindea din Asia Mica pina in Iberia si din nordul Africii pina dincolo de Scandinavia, tara imensa a Dacilor" - DIONISIE PERIEGETUL 138 d.h. CONCISA, PASIONANTA, CAPTIVANT ILUSTRATA.
O carte pentru cei interesati de istorie dar mai ales pentru cei ce n-au iubit-o pina acum.

duminică, 5 februarie 2012

FII DACO-ROMAN-SUSTINE SI APARA TRADITIA STRAMOSEASCA "DRAGOBETELE SARUTA FETELE!"


..CA TOT NE APROPIEM CU PASI REPEZI DE "LUNA INIMIOARELOR ROSII",VALENTINES'DAY SI ALTE "FURACIUNI"- IMPRUMUTURI DIN TRADITIA TRACO-DACICA(PELASGO-ARIANA)

FII DACO-ROMAN-SUSTINE SI APARA TRADITIA STRAMOSEASCA

"DRAGOBETELE SARUTA FETELE!"

...numele provine din cuvintele dacice(tracice) trago – tap si bete – picioare (pedes, in latina). Pierzandu-se limba daca, trago a devenit drago, iar pede – bete (cum se numesc cingatoriile inguste, fasiile tesute). Tapul simbolizeaza puterea de procreare, forta vitala, fecunditatea.

Culegatorii de folclor de la sfarsitul veacului al XIX-lea si din prima parte a secolului al XX-lea au mai inregistrat si alte denumiri pentru aceasta sarbatoare, precum “Ioan Dragobete”, “Dragostitele”, “Santion de primavara”, “Cap de primavara” sau “Cap de vara intai”, dar si “Dragomiru-Florea” sau “Granguru”. In unele traditii este numit fiu al Babei Dochia si cumnat cu eroul vegetational Lazarica.

La 24 februarie, in ziua cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste Aflarea capului Sf. Ioan Botezatorul, spiritualitatea populara consemneaza ziua lui Dragobete, zeu al tineretii in Panteonul autohton, patron al dragostei si al bunei dispozitii.

Dragobete era ziua cand fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara. Fetele strangeau in aceasta zi ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare. Daca, intamplator, se nimerea sa gaseasca si fragi infloriti, florile acestora erau adunate in buchete ce se puneau, mai apoi, in lautoarea fetelor, in timp ce se rosteau cuvintele: “Floride fraga/Din luna lui Faur/La toata lumea sa fiu draga / Uraciunile sa le desparti”.

In dimineata zilei de Dragobete fetele si femeile tinere strangeau zapada proaspata, o topeau si se spalau cu apa astfel obtinuta pe cap, crezand ca vor avea
parul si tenul placute admiratorilor.
De obicei, tinerii, fete si baieti, se adunau mai multi la o casa, pentru a-si “face de Dragobete”, fiind convinsi ca, in felul acesta, vor fi indragostiti intregul an, pana la viitorul Dragobete. Aceasta intalnire se transforma, adesea, intr-o adevarata petrecere, cu mancare si bautura. De multe ori baietii mergeau in satele vecine, chiuind si cantand peste dealuri, pentru a participa acolo la sarbatoarea Dragobetelui.

Dragobetele trebuia tinut cu orice pret: Daca nu se facea cumva Dragobetele, se credea ca tinerii nu se vor indragosti in anul care urma. In plus, un semn rau era daca o fata sau un baiat nu intalneau la Dragobete macar un reprezentant al sexului opus, opinia generala fiind ca, tot anul, respectivii nu vor mai fi iubiti, iar daca o fata iesea impreuna cu un baiat si nu se sarutau se credea despre ei ca nu se vor mai iubi in acel an.
Cosmin Florin

2 comentarii:

 1. This is how my partner Wesley Virgin's biography launches in this SHOCKING AND CONTROVERSIAL video.

  As a matter of fact, Wesley was in the army-and soon after leaving-he unveiled hidden, "self mind control" tactics that the government and others used to get whatever they want.

  These are the EXACT same SECRETS lots of celebrities (especially those who "became famous out of nowhere") and top business people used to become wealthy and successful.

  You probably know how you utilize only 10% of your brain.

  That's mostly because most of your BRAINPOWER is UNCONSCIOUS.

  Perhaps that expression has even occurred INSIDE your own brain... as it did in my good friend Wesley Virgin's brain around 7 years ago, while driving an unregistered, beat-up bucket of a car with a suspended license and with $3 on his debit card.

  "I'm very fed up with living payroll to payroll! Why can't I turn myself successful?"

  You've taken part in those types of questions, isn't it right?

  Your success story is going to start. All you need is to believe in YOURSELF.

  CLICK HERE TO LEARN WESLEY'S METHOD

  RăspundețiȘtergere