"In ceea ce urmeaza voi scrie despre cea mai mare tara care se intindea din Asia Mica pina in Iberia si din nordul Africii pina dincolo de Scandinavia, tara imensa a Dacilor" - DIONISIE PERIEGETUL 138 d.h. CONCISA, PASIONANTA, CAPTIVANT ILUSTRATA.
O carte pentru cei interesati de istorie dar mai ales pentru cei ce n-au iubit-o pina acum.

miercuri, 27 iulie 2011

CEA MAI MARE FORTIFICATIE PREISTORICA DIN EUROPA DESCOPERITA LA CORNESTI-TIMIS

La numai câţiva kilometri de Timişoara, la Corneşti, se află ruinele celei mai mari fortificaţii preistorice din Europa. O echipă de arheologi de la Muzeul Banatului, alături de specialişti din străinătate, au demarat un amplu program de cercetare, sperând ca în următorii ani să găsească aici informaţii despre populaţiile care au ocupat teritoriile şi despre cum au evoluat ele de-a lungul vremii.
Fortificaţia apare pe primele hărţi Mercy (1723-1725), iar apoi pe toate hărţile militare până la sfârşitul Primului Război Mondial. Primele săpături au fost realizate în 1939 de Marius Moga, însă până recent nu s-au mai găsit fonduri pentru a le continua. A existat o cercetare scrisă de regretatul Florin Medeleţ, însă, nimic mai mult. Acum, la fortificaţia de peste 900 de hectare lucrează arheologi din Austria, Germania, Anglia şi SUA. Se fac cercetări geomagnetice şi topografice cu aparatură de ultimă generaţie.
Pe baza probelor de carbon-14, fortificaţia este datată în mod cert în a doua jumătate a mileniului II î.e.n., la sfârşitul Epocii Bronzului. Echipa de arheologi desfăşoară în prezent cercetări privind structura solului, cercetări pe teren, prospecţiuni magnetice şi cercetări arheologice. Potrivit acestora, într-o incintă dintr-o fortificaţie din Epoca Bronzului s-a găsit o altă fortificaţie ce aparţine Neoliticului târziu, iar în afara şanţurilor de apărare s-au descoperit structuri rectangulare arse, ceea ce demonstrează că fortificaţia ar fi avut un sfârşit violent.
Fortificatiile banatene sunt cele mai mari din intreaga Europa. De aceea arheologii si-au propus sa le includa in patrimoniul UNESCO. Acest lucru nu se poate realiza decat dupa ce cercetarea lor va fi intr-o stare avansata, astfel ca ei au demarat un proiect international de studiere a lor. Sapaturile de amploare vor incepe vara aceasta, in luna august, la excavatii urmand sa participe, pe langa specialistii de la Muzeul Banatului din Timisoara, si specialisti de la Exeter University (Marea Britanie), Goethe-Universit�t Frankfurt am Main (Germania), respectiv University of Tenesee (SUA). "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu