"In ceea ce urmeaza voi scrie despre cea mai mare tara care se intindea din Asia Mica pina in Iberia si din nordul Africii pina dincolo de Scandinavia, tara imensa a Dacilor" - DIONISIE PERIEGETUL 138 d.h. CONCISA, PASIONANTA, CAPTIVANT ILUSTRATA.
O carte pentru cei interesati de istorie dar mai ales pentru cei ce n-au iubit-o pina acum.

joi, 17 noiembrie 2011

Cuptorul dacic tinea caldura 48 de ore

Cuptorul dacic tinea caldura 48 de ore

Arheologii au reconstituit vatra dacica si au pus-o in functiune, constatand ca aceasta pastra caldura timp de 48 de ore.
pg 18 foto 1  300x199 Cuptorul dacic tinea caldura 48 de ore
Vatra din Pauleni-Ciuc, reconstituita in muzeu
Vine frigul, energia e din ce in ce mai scumpa, macar oamenii de la tara sa invete cum se construia o vatra dacica, pentru a face economie la lemne. Care si acestea sunt din ce in ce mai greu de procurat.
Vatra, centrul universului familial
p 18 foto 2 300x202 Cuptorul dacic tinea caldura 48 de ore
Cuptor cu multifunctional de la Medies
Casa, ca mijloc de locuire, este atestata din neolitic. Locuintele erau mari, pentru ca aveau rolul de a adaposti o spita a neamului, cu mai multe familii. Astfel, se construia pe o suprafata care varia intre 15-100 m.p. Casele Culturii Cucuteni-Tripolie, studiate langa satul Varvareuca, Floresti, erau ridicate pe platforme din lut ars, cu peretii din nuiele impletite, lipite cu lut si varuite. Unele case aveau cite doua niveluri, continand incaperi cu destinatie de locuire si depozitare. In alte zone, exista un tip mult mai raspandit de locuinte: bordeiele, construie in jurul unei vetre circulare, care folosea si pentru gatirea alimentelor si pentru incalzire. Chiar si in pesteri au fost descoperite vetre de incalzit, in jurul carora se organiza intregul habitat.
Circulare, sa tina caldura
p18 foto 3 300x225 Cuptorul dacic tinea caldura 48 de ore
Cuptorul pentru ars vase ceramice de la Mediesu Aurit
Vetrele deschise erau folosite mai ales pentru gatit si iluminat pe timp de noapte. Pentru incalzit, mai ales in locuintele din zone friguroase, erau folosite vetrele deschise, inaltate, care necesitau cateva ore pentru a se incinge, dar apoi tineau caldura 48 de ore. Muzeul National al Carpatilor Rasariteni, Covasna, a reconstituit virtual un sat de acum 6000 de ani, asezat la intersectia drumului dintre Depresiunea Ciucului si Moldova. In locuintele descoperite la Pauleni-Ciuc au fost descoperite trei vetre circulare, cu diametrul intre 80 de centimetri si un metru, amenajate pe podeaua casei. Dupa ce se nivela terenul, se aseza un strat de pietre si fragmente ceramice peste care se aplica un strat consistent de 10 -15 centimetri de lut, in amestec cu nisip amestecat cu pietricele. Pe deasupra, se facea o finisare sau lutuiala, dintr-un amestec mai fin.  Dupa uscarea „sobei”, se putea face focul. Amestecul de lut cu nisip si pietricele pastra timp indelungat taciunii aprinsi, fiind o sursa de lumina si de caldura, care se mentinea 48 de ore.
Cuptoare-pantec
p 18 foto4v2 261x300 Cuptorul dacic tinea caldura 48 de ore
Cuptorul dacic din Pestera Polovragi
In afara de vetrele deschise, au fost descoperite si cuptoare sub forma unui „pantec”, unele mari, pentru arderea vaselor de ceramica, alte pentru incalzit, construite in fiecare camera, pe peretele opus usii de intrare. Si acestea erau construite din amestecul de lut, nisip si pietricele, amestec rezistent si pastrator de caldura. Un astfel de cuptor, de ars ceramica, a fost reconstituit la Mediesu Aurit-Suculeu. Intre secolele I-IV d. Hr., in acest loc a existat un centru de productie a ceramicii, specilizat in fabricarea vaselor de provizii de mari dimensiuni. In zona localitatii Medies se estimeaza ca ar exista in jur de 200 de astfel de cuptoare.
enational.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu