"In ceea ce urmeaza voi scrie despre cea mai mare tara care se intindea din Asia Mica pina in Iberia si din nordul Africii pina dincolo de Scandinavia, tara imensa a Dacilor" - DIONISIE PERIEGETUL 138 d.h. CONCISA, PASIONANTA, CAPTIVANT ILUSTRATA.
O carte pentru cei interesati de istorie dar mai ales pentru cei ce n-au iubit-o pina acum.

vineri, 23 septembrie 2011

Pestera Focul Viu, locul unde uriasii pazesc aurul lui Decebal


Un decor feeric, o drumetie care sa-ti mearga la inima si un joc al naturii care transforma gheata intr-un bulgare de flacari. Toate acestea fac din Pestera Focul Viu un loc pe care merita sa-l vizitezi.
Situata in Parcul National Apuseni, Pestera Focul Viu adaposteste al treilea bloc de gheata fosila ca marime din Romania (dupa Ghetarul Scarisoara si Avenul Bortig). Pentru a intelege de unde i se trage numele trebuie sa mergeti la pestera pe la orele pranzului, atunci cand razele soarelui, care patrund prin spartura din bolta, se reflecta in gheata dand impresia ca aceasta s-a transformat intr-un foc urias, un foc viu. Cunoscuta in vechile descrieri si sub denumirea de Pestera Eschimosilor, grota este alcatuita din doua sali. In timp ce Sala Mica adaposteste stalagmite, adevarata vraja se petrece in Sala Mare acolo unde se afla impresionantul bloc de gheata precum si trunchiuri de copaci care au cazut prin fereastra din bolta. In latura din dreapta se deschide un fel de crevasa, extrem de periculoasa, de 20 metri adancime care nu poate fi coborata decat cu ajutorul scarilor speologice.

Legenda

Ca mai toate locurile frumoase din Apuseni, si Pestera Focului Viu sta sub semnul vechilor povestiri despre eroi de staturi formidabile care au trait in vremurile de demult in aceste zone. Una dintre legenda vorbeste despre o familie de uriasi pe care Decebal a adapostit-o in Apuseni cu conditia ca aceasta sa-i pazeasca aurul ascuns in pestera. Intr-o zi, oamenii care au venit sa fure comoara l-au momit pe mezinul familiei cu mancare otravita. Baiatul a murit, dar nici pradatorii nu au avut o soarta mai buna, gasindu-si sfarsitul sub bolovanii care s-au pravalit peste ei atunci cand au intrat in pestera. De durere ca si-a pierdut copilul, batranul urias a inceput sa rascoleasca pamantul si asa s-au format toate vaile, dealurile si pesterile din zona.   AUTOR-VICTOR PAUN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu