"In ceea ce urmeaza voi scrie despre cea mai mare tara care se intindea din Asia Mica pina in Iberia si din nordul Africii pina dincolo de Scandinavia, tara imensa a Dacilor" - DIONISIE PERIEGETUL 138 d.h. CONCISA, PASIONANTA, CAPTIVANT ILUSTRATA.
O carte pentru cei interesati de istorie dar mai ales pentru cei ce n-au iubit-o pina acum.

duminică, 30 octombrie 2011

,,Cogito ergo sum” („Cuget deci exist”)


Am văzut pe alte forumuri şi bloguri discuţii foarte urâte dintre susţinătorii şi contestatarii ,,dacismului”! Nu înţeleg această încrâncenare! Atât timp cât ,,Cogito ergo sum(„Cuget deci exist”) am tot dreptul să îmi pun întrebări şi să nu mă las anesteziat de aşa zisele argumente ! Până la urmă se poate pune întrebarea, de ce este necesar tot acest zbucium de descoperire a identităţii naţionale şi ,,realiştii” ar putea spune că nu mai este de actualitate şi nu mai este important ceea ce am fost , ci ceea ce suntem şi vom putea fi! Să nu judecăm lucrurile doar prin prisma a ceea ce se întâmplă urât cu noi în prezent ca şi naţie! Pentru a afla adevărul trebuie ascultate toate părerile pro sau contra şi argumentele sau contrargumentele trebuie judecate temeinic, fără excese şi naivităţi! Unii spun că ,,dacismul”ar fi doar o modă şi un moft ,care după ce-şi va fi epuizat resursele şi îşi va plictisi adepţii va dispărea, ca şi orice modă ! O astfel de discuţie nu poate fi aruncată în sfera derizoriului şi la coşul istoriei! Ce facem în prezent pentru noi,ce le lăsăm moştenire copiilor noştri şi cum ne vor judeca urmaşii noştri comportamentul şi prestaţia noastră din prezent?
Am tot dreptul să mă îndoiesc de originea mea latină, atât timp cât dacii liberi nu s-au aflat niciodată sub stăpânire romană şi o mare parte din istoria Imperiului Roman este una mincinoasă şi se bazează pe dovezi false sau fabricate! Ştiaţi că statuia Lupa Capitolina nu a fost realizată în antichitate aşa cum ştie toată lumea, ci cu 1.000 de ani mai târziu? O echipă de istorici italieni a negat informaţiile conform cărora statuia Lupa Capitolina, care o prezintă pe lupoaică alăptându-i pe Romulus şi Remus, este realizată în Roma Antică. Unul dintre simbolurile Romei, statuia asemănată ca importanţă cu Colosseumul sau Columna lui Traian, nu datează din perioada Imperiului Roman, ci din secolul XIII. Cele două statui ale pruncilor, care sunt alăptaţi de o lupoaică, au fost realizate într-un stil diferit faţă de statuia lupoaicei, ajungându-se la concluzia ca aceştia au fost adăugaţi spre sfârşitul secolului XV.
Avem tot dreptul să ne îndoim de originea noastră latină şi să nu fim de acord cu apologeţii “romanismului”. Atât timp cât doar două treimi din teritoriul fostei Dacii a fost ocupat de romani şi dacii liberi nu s-au aflat niciodată sub stăpânire romană, putem să nu fim de acord cu teorii aberante ca şi aceea a asasinării tuturor dacilor după anul 106, anul cuceririi Daciei de către romani!
Susţinătorii ,,dacismului” nu suferă de atavism, dacii nu aveau coadă şi nici nu trăiau în copaci! Cum poţi fi de acord cu o astfel de prostie de genul aceleia că romanii au pustiit Dacia şi că legiunile romane i-ar fi făcut praf şi pulbere pe daci, iar cei care au mai rămas, dacii care râdeau în faţa morţii, s-ar fi retras cu toţii de frică!
OK,romanii i-au ucis pe toţi bărbaţii daci, deşi nu cred că au fost atât de nepractici încât să nu poată să îşi asigure o mână de lucru gratuită, dar şi pe femei? Poate că le-au omorât cu dragostea şi se ştie despre frumuseţea proverbială a femeilor dace!
Se doreşte neapărat ca, să fim urmaşii acelora care aplaudau atunci când oamenii erau sfâşiaţi de lei în arenă şi care îşi făceau nevoile la comun, bărbaţi şi femei, uitându-se unul în fundul altora!
Conform istoricului Lucius Claudius Cassius Dio (n. 155 sau 163/164 - d. după 229), legiunile romane au adus din Dacia 165,5 tone de aur şi o cantitate dublă de 331 de tone de argint. Doar aurul găsit prin trădarea generalului dac Bicilis ar valora, în ziua de azi, peste 4,6 miliarde de euro. Să mai adaug faptul că pe timpul stăpânirii romane se extrăgea anual din minele din ,,Dacia Felix”o cantitate de 10 tone de aur. Şi astfel ,, Marti Ultori Imperator Caesar Divi Nervae filius Nerva Traianus Augustus Germanicus Dacicus Pontifex Maximus Tri. Pot XIII Imp VI Cos V PP devicto exercitu Decibali regis Dacorum Tropaeum consacravit” ( Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustul, biruitorul germanilor, al dacilor, Mare preot, având puterea tribuniciană pentru a XIII-a oară, proclamat ca împarat a VI-a oară, consul ales a V-a oară, părinte al Patriei, după ce a invins armata dacilor şi pe cea a sarmaţilor”), a ţinut-o într-o veselie cu poporul roman şi a serbat timp de 120 de zile înfrângerea Daciei. Expresia de "Panem et circenses"( pâine şi circ”) provine tocmai din această perioadă a Imperiului Roman şi a fost folosită prima dată de poetul latin Decimus Junius Juvenalis (n. 55, –60?, Aquinum, d.127) ţinând cont de faptul că la data de 11 august 106 razboiul cu dacii era încheiat în mod oficial, conform unei diplome militare descoperite la Porolissum şi care atestă că la data respectivă Dacia fusese proclamată provincie romană.
Mă întreb, ce s-ar fi întâmplat cu dacii dacă mult mai puţin civilizaţii huni ai lui Attila sau cartaginezul Hannibal i-ar fi cucerit pe romani ?!
La un moment dat din istoria poporului român s-a promovat şi exagerat ,,romanizarea” noastră, punându-se accentul pe originea noastră latină, odată cu lupta pentru identitate naţională şi ,,Iluminisimul" şi ,,Românismul" promovat de Şcoala Ardeleană, în încercarea de a scăpa de efectele “civilizatoare ” ale ocupaţiei austro-ungare. La acea dată Şcoala Ardeleană a avut un rol providenţial , şi fără ideologia românismului fundamentată de intelectualii transilvăneni ar fi fost mai greu de realizat pe viitor unirea tuturor provinciilor româneşti.
Noi ,susţinătorii ,,dacismului”, nu ne arogăm meritul de a fi buricul pământului şi de deţinători ai adevărului absolut, dar va fi oare posibil, în condiţiile actuale, să generăm un curent de opinie atât de puternic, încât să determinăm actuala clasă politică să deblocheze fonduri şi resurse pentru aflarea adevărului?

2 comentarii:

  1. Buna ziua, as vrea sa fac un adaos informatiilor aduse de dumneavoastra, si anume istoricul Gabriel Gheorghe sustine (pe baza marturiilor vremii cat si a unor istorici mai recenti)ca granitele Daciei nu se limitau la spatiul dintre Nistru si Tisa ci mergeau pana catre izvoarele Dunarii. In conditiile acestea spatiul ocupat de romani din cel locuit de daci reprezinta 14%. La link-urile de mai jos puteti viziona argumentatia sa mai desfasurat.
    http://www.youtube.com/watch?v=YRwWu2UbaYc&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=ZCrAnqIrxhc&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=ePEHKnOeDzI&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  2. dialecte LATINE = LA TINE, graiul de la tine, la mine, la noi toti D-ACIA
    (Dacia, Dutch, Deutsche) De Aici, D-aci, D-ici, Da qui, De aqui. Unire-n Cuget si Simtiri!

    RăspundețiȘtergere